Składniki
- 50 g kuskusu
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- pół bakłażana
- 6 oliwek zielonych bez pestek
- 2 plasterki ser koziego twardego dojrzewającego
- 4 łyżki oliwy
- garść świeżych ziół u mnie: natka pietruszki, mięta i bazylia
- 1 łyżeczka garam masala
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-
Kuskus przełóż do niewielkiej miski. Kaszę zalej wrzątkiem jeden centymetr ponad jej poziom. Odstaw na pięć minut. Po tym czasie spulchnij kuskus widelcem i odstaw do wystygnięcia.
-
Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz jak najwięcej miąższu uważaj, aby nie przebić skórki.
-
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy zacznie się rumienić dodaj posiekany czosnek. Po około dwóch minutach dodaj miąższ z cukinii oraz bakłażana pokrojonego w drobną kostkę. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidora pokrojonego w kostkę.
-
Smaż jeszcze 3-4 minuty aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodaj posiekanego oliwki, przyprawę garam masala oraz sól i pieprz.
Cukinie napełnij farszem, posyp drobno posiekanym kozim serem. Zapiekaj 20-25 minut w 180°C.
Podawaj z ulubionym sosem jogurtowym lub pomidorowym.