Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Wypróbuj nasze przepisy!

Szakszuka bez jajek z kozim twarogiem wiejskim

Szakszuka bez jajek z kozim twarogiem wiejskim

Składniki:

1 puszka pomidorów 400g
1 cebula
1 opakowanie koziego twarogu wiejskiego 100g
100 g pieczarek
kawałek papryki
olej z pestek dyni (opcjonalnie), ja użyłam pół łyżeczki już na zimno dla smaku
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego, pół łyżeczki papryki wędzonej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz, sól, kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Zalewamy całość pomidorami.
  2. Doprawiamy i czekamy aż sos pomidorowy się zredukuje i nadmiar wody odparuje.
  3. Całość przekładamy na talerz. Posypujemy twarogiem i kolendrą.
  4. Kolendra, kminek i twaróg kozi to coś co robi tu niesamowitą robotę!
  5. Dla smaku skropiłam odrobiną oleju z pestek dyni. Jemy z pysznym pieczywem
Makaron ze szparagami z kozim serem twardym dojrzewającym

Makaron ze szparagami z kozim serem twardym dojrzewającym

Składniki:

250 g makaronu tagliatelle
mały pęczek zielonych szparagów
4 ząbki czosnku
pół cukinii
pół szklanki zielonego groszku (mrożonego)
250 ml śmietanki do sosów 18%
150 ml wody z gotowania makaronu
1/3 szklanki startego koziego sera twardego dojrzewającego + do posypania na talerzu 50 ml oliwy
sól, pieprz
świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziesz go odcedzać pozostaw 150 ml wody z gotowania, przyda się do sosu.
  2. Szparagom odetnij zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój w 4 cm kawałki. Główki odłóż na bok. Resztę szparagów podgotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Następnie dodaj główki i gotuj jeszcze minutę. Po tym czasie odcedź szparagi i schłodź po zimną wodą.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj cukinię pokrojoną w półplastry, smaż chwilę. Następnie dodaj rozmrożony zielony groszek i szparagi. Smaż 1-2 minuty, po tym czasie wlej śmietanę i wodę z gotowania makaronu. Powstały sos wymieszaj z gorącym makaronem. Dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu ze świeżą bazylią.
Kotlety z boczkiem i wędzonym kozim serem

Kotlety z boczkiem i wędzonym kozim serem

Składniki:

500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 opakowanie koziego sera twardego wędzonego 100 g boczku surowego wędzonego w plastrach szklanka mąki pszennej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę, oregano oraz sól i pieprz.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia. Doprawione mięso rozprowadź na folii spożywczej w kształt prostokąta. Na wierzch ułóż plastry wędzonego sera i boczku.
  3. Płat mięsa zwiń łapiąc za brzegi folii spożywczej, aż powstanie rolada. Mięsny wałek pokrój ostrym nożem na 5 cm kotlety.
  4. Każdy obtocz w mące pszennej, smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju, do uzyskania ładnego ciemnozłotego koloru. Kotlety możesz podać z polentą, sosem pomidorowym i pieczoną papryką.