Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Wypróbuj nasze przepisy!

Kluski leniwe z koziego twarogu wiejskiego z dodatkami

Kluski leniwe z koziego twarogu wiejskiego z dodatkami

Składniki dla czterech osób

  • KLUSKI:
    400 g Koziego twarogu wiejskiego,
    150 g mąki pszennej + do posypania blatu,
    1 jajko L,
    sól.
  • DODATKI: 
    150 g wędzonego boczku,
    2 pomidory,
    4 łyżki oleju rzepakowego,
    pęczek szczypiorku,
    sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj kozi twaróg wiejski, jajko, mąkę oraz solidną szczyptę soli.
  2. Ciasto podziel na dwie części. Blat kuchenny posyp mąką pszenną, uformuj wałki i podziel na ukośne kluski.
  3. Gotuj na małym ogniu w osolonym wrzątku, około 1 minuty od wypłynięcia.
  4. Pomidory pokrój w ćwiartki, wyjmij łyżką wodniste gniazda nasienne. Następnie wyfiletowane cząstki pokrój w paski.
  5. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w słupki. Pod koniec smażenia dodaj pomidory pozbawione wodnistych środków oraz posiekany szczypiorek.
  6. Dopraw delikatnie solą i szczodrze pieprzem.
  7. Kluski nałóż na talerz posyp pomidorami z boczkiem, polej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Pasta kanapkowa z koziego twarogu z wędzonym pstrągiem

Pasta kanapkowa z koziego twarogu z wędzonym pstrągiem

Składniki dla 4 osób

  • 250 g wędzonego pstrąga
  • 1 opakowanie Koziego twarogu wiejskiego (200 g)
  • 1 łyżka Koziego jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pstrąga obierz z skóry i ości. Oczyszczone mięso przełóż do miski, dodaj twaróg, jogurt oraz posiekany szczypiorek. Całość rozdrobnij widelcem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Pasta najlepiej smakuje w połączeniu z żytnim pieczywem, świeżymi warzywami takimi jak: ogórek, pomidor lub rzodkiewka.

Sałatka z kurczakiem, kozim serem i grzankami

Sałatka z kurczakiem, kozim serem i grzankami

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw (np. słodka papryka, czosnek granulowany, curry, sól)
  • pół sałaty lodowej
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pszenna bułka
  • 50 g koziego sera twardego
  • 2 jajka na twardo 
  • 1 łyżka prażonego sezamu
    SOS:
  • opakowanie koziego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • chlust oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka dopraw ulubioną mieszanką przypraw wymieszaną z olejem roślinnym. Następnie usmaż na suchej patelni, ja użyłem patelni grillowej. Po ostudzeniu kurczaka pokrój w plastry. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, pomidorki przekrój na pół. Bułkę (może być czerstwa) pokrój w cienkie plastry. Pieczywo opiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni z odrobiną oliwy. 

Składniki sałatki ułóż na dwóch talerzach. Udekoruj połówkami jajek na twardo, startym kozim serem oraz prażonym sezamem. 

Przygotuj sos mieszając jogurt z majonezem, utartym czosnkiem i pozostałymi składnikami oprócz oleju z pestek dyni. Sałatkę podaj z sosem oraz chlustem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.