Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Tarta rustykalna z kozim serem twardym dojrzewającym i pomidorami

Składniki;

Kruche ciasto:

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 2 pomidory malinowe
  • 2 pomidory żółte
  • 50 g sera koziego twardego dojrzewającego w kawałku
  • Olej rzepakowy wielkopolski
  • Zioła prowansalskie lub inne zioła np. bazylia, oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajko + łyżka wody do posmarowania
  • Mieszanka ziaren do posypania lub np. sezam
 

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie przy pomocy wałka do wałkowania lub np. rąk z ciasta uformuj okrąg na papierze do pieczenia.

  2. Pomidory pokrój w grube plasterki, następnie ułóż je na kruchym cieście tak, by z każdej strony pozostało około 4-5 cm ciasta. Pomidory skrop olejem, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokruszony kozi ser twardy. Na koniec wszystko posyp ziołami prowansalskimi.

  3. Pozostawione brzegi ciasta zawiń do środka, mogą na siebie nachodzić. Na koniec przygotowane ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą, posyp mieszanką ziaren i włóż do piekarnika, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma się ładnie zarumienić.