Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Wypróbuj nasze przepisy!

Pizza z serem kozim i szynką prosciutto

Pizza z serem kozim i szynką prosciutto

Składniki:
Przepis na 2 średnie pizze.

Ciasto:
400 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
szczypta cukru (3g)
1/2 łyżeczki soli
20 g oleju rzepakowego
250 g ciepłej wody

Dodatki:
1/2 czerwonej cebuli (77g)
136 g pomidorków koktajlowych
100 g koziego twarogu wiejskiego
40 g sera koziego wędzonego dojrzewającego
100 g żółtej mozzarelli
100 g szynki prosciutto
garść rukoli
garść kiełków rzodkiewki
150 g passaty pomidorowej doprawionej suszoną bazylią i solą

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiać razem ok. 7 minut. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę - można wykorzystać do tego piekarnik, nastawiając temperaturę ok. 40 stopni.

  2. Następnie ciasto podzielić na dwie równe kule, lekko wyrobić i wyłożyć na posypanej mąką blasze. Rozciągać delikatnie palcami na średni okrąg, do ciasta na pizzę nie używamy wałka. Tak przygotowane blaszki dać do ponownego wyrastania na 20 minut.

  3. Wyrobione spody posmarować passatą, posypać tartą mozzarellą, dodać poszatkowaną cienko cebulkę, szynkę prosciutto, pomidorki przekrojone na pół lub drobniej, posolony kozi ser wiejski i kawałki koziego sera wędzonego dojrzewającego.

  4. Piec ok 12 minut w 220 stopniach góra-dół. Ja piekłam pojedynczo.

  5. Przed podaniem dodać rukolę i kiełki.

Sernik z koziego twarogu z polewą mango

Sernik z koziego twarogu z polewą mango

Składniki:

100 g herbatników
50 g roztopionego masła
400 g koziego twarogu wiejskiego
4 jajka
40 g miękkiego masła
łyżka mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
łyżeczka masła do posmarowania

Polewa:
szklanka pulpy z mango
łyżka żelatyny
80 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki i roztopione masło zmiksuj na masę o konsystencji kaszy.

  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Spód wyłóż równomiernie masą ciasteczko-maślaną, możesz to zrobić ręcznie lub łyżką.

  3. Następnie formę wstaw do lodówki. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasna puszystą masę, dodaj miękkie masło i ser twarogowy.

  4. Następnie dodaj przesiana mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do serowej masy.

  5. Piekarnik nagrzej do 180°C grzanie „góra-dół”. Na dno wstaw foremkę do pieczenia z wodą. Kiedy piekarnik się rozgrzeje wstaw tortownicę z sernikiem, piecz 50-60 minut.

  6. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Placuszki z koziego twarogu z jabłkami

Placuszki z koziego twarogu z jabłkami

Składniki:

Placuszki:
200 g twarogu koziego twarogu wiejskiego
1 jajko rozmiar „M”
40 g kaszy manny lub mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
1 łyżka cukru lub miodu
szczypta soli
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Mąka pszenna do obtoczenia
Ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej do smaku

Jabłka:
3 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Pół łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj kozi twaróg z jajkiem, kaszą manną, solą i cukrem. Powstanie jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto.

  2. Z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości 2 cm.

  3. Jabłka obierz ze skórki i pokrój kostkę. Upraż na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Smaż 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

  4. Placuszki delikatnie obtocz w mące.

  5. Na patelni rozgrzej olej i zrumień placki z obu stron, po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Usmażone delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z prażonymi jabłkami.