Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Pizza z serem kozim i szynką prosciutto

Składniki:
Przepis na 2 średnie pizze.

Ciasto:
400 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
szczypta cukru (3g)
1/2 łyżeczki soli
20 g oleju rzepakowego
250 g ciepłej wody

Dodatki:
1/2 czerwonej cebuli (77g)
136 g pomidorków koktajlowych
100 g koziego twarogu wiejskiego
40 g sera koziego wędzonego dojrzewającego
100 g żółtej mozzarelli
100 g szynki prosciutto
garść rukoli
garść kiełków rzodkiewki
150 g passaty pomidorowej doprawionej suszoną bazylią i solą

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiać razem ok. 7 minut. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę – można wykorzystać do tego piekarnik, nastawiając temperaturę ok. 40 stopni.

  2. Następnie ciasto podzielić na dwie równe kule, lekko wyrobić i wyłożyć na posypanej mąką blasze. Rozciągać delikatnie palcami na średni okrąg, do ciasta na pizzę nie używamy wałka. Tak przygotowane blaszki dać do ponownego wyrastania na 20 minut.

  3. Wyrobione spody posmarować passatą, posypać tartą mozzarellą, dodać poszatkowaną cienko cebulkę, szynkę prosciutto, pomidorki przekrojone na pół lub drobniej, posolony kozi ser wiejski i kawałki koziego sera wędzonego dojrzewającego.

  4. Piec ok 12 minut w 220 stopniach góra-dół. Ja piekłam pojedynczo.

  5. Przed podaniem dodać rukolę i kiełki.