Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 400 g koziego twarogu wiejskiego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 6 rzodkiewek
- sól, czarny pieprz
- ew. 1 starty ząbek czosnek
Sposób przygotowania:
-
Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Następnie ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie lub upiecz.
-
W misce wymieszaj kozi twarożek ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i startą rzodkiewką. Dopraw solą i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ewentualnie dodaj starty czosnek.
-
Gorące ziemniaki przetnij na pół. Pomiędzy dwie połówki nałóż porcję gziku.
-
Udekoruj szczypiorkiem, rzodkiewką, skrop dobrym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.