Składniki
- 700 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 100 g sera koziego twardego dojrzewającego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać)
- sól, pieprz
- olej
Dodatki:
- 150 g wędzonego łososia
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
- ewentualnie kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
-
Ziemniaki, cebulę zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Dodaj ser starty na drobniejszych oczkach, jajka oraz mąkę pszenną. Ciasto dopraw solą i pieprzem.
-
Placki smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
-
Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
-
Udekoruj kawałkami wędzonego łososia, cząstkami pomidorów, zieleniną i startym kozim serem.
-
Ewentualnie dla kremowości dodaj po łyżce śmietany.