Składniki
- pół małej dyni piżmowej (500 g)
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera naciowego
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Pesto:
- 25 g prażonego słonecznika
- 150 g jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 90 g oliwy
- 70 g sera koziego twardego dojrzewającego
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
-
Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki podobnej wielkości.
-
Przełóż na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą, natrzyj czosnkiem, dopraw tymiankiem oraz solą i pieprzem. Zapiekaj 30 minut w 210°C „góra-dół”.
-
Jarmuż dokładnie umyj. Liście porwij na mniejsze kawałki (nerw wyrzuć).
-
Zmiksuj z pozostałymi składnikami dodając stopniowo oliwy.
-
Pieczone warzywa podawaj z pesto z jarmużu.