Składniki
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli Farsz:
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 duża cebula
- ćwiartka młodej kapusty (300 g)
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 200 g koziego jogurtu naturalnego
- 60 g koziego sera twardego dojrzewającego
- 4 jajka
- sól, pieprz
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
-
Cebule pokrój w piórka, czosnek w płatki, podsmaż na oleju, lekko posól. Dodaj cukinie pokrojona w talarki, smaż ok 7 minut co jakiś czas mieszając.
-
Kapustę poszatkuj, wrzuć na wrzątek na kilka minut. Odcedź kapustę i dodaj do cebuli z cukinią, wymieszaj. Warzywa przełóż na podpieczony spod.
-
Do miseczki przełóż kozi jogurt naturalny, dodaj jajka, kozi ser twardy dojrzewający starty na małych oczkach, sól, pieprz i gałkę muszkatołowa.
-
Piecz 30 minut w 190°C.