Składniki
- 1 duża cebula
- 600 g pomidorów drobno krojonych z puszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 garście liści bazylii
- 2 cukinie
- 2 opakowania koziego sera twardego wędzonego dojrzewającego w plastrach
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-
Cebule pokrój w kostkę, podsmaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodaj pomidory z puszki, posiekana bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 10 minut na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem.
-
Cukinie pokrój w podłużne plastry grubości 5 mm. Następnie opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej, około 1 minutę z każdej strony.
-
W naczyniu do zapiekania układaj warstwy zaczynając od sosu, następnie cukinia, kozi ser twardy wędzony dojrzewający. Na wierzchu ułóż podwójna ilość koziego sera.
-
Zapiekaj 30-35 minut w temperaturze 180°C.