Składniki dla 2 osób:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw (np. słodka papryka, czosnek granulowany, curry, sól)
- pół sałaty lodowej
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 pszenna bułka
- 50 g koziego sera twardego
- 2 jajka na twardo
- 1 łyżka prażonego sezamu
SOS: - opakowanie koziego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka miodu
- chlust oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka dopraw ulubioną mieszanką przypraw wymieszaną z olejem roślinnym. Następnie usmaż na suchej patelni, ja użyłem patelni grillowej. Po ostudzeniu kurczaka pokrój w plastry. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, pomidorki przekrój na pół. Bułkę (może być czerstwa) pokrój w cienkie plastry. Pieczywo opiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni z odrobiną oliwy.
Składniki sałatki ułóż na dwóch talerzach. Udekoruj połówkami jajek na twardo, startym kozim serem oraz prażonym sezamem.
Przygotuj sos mieszając jogurt z majonezem, utartym czosnkiem i pozostałymi składnikami oprócz oleju z pestek dyni. Sałatkę podaj z sosem oraz chlustem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.