Dzieci, alergia mleka krowiego i lekarz. Niezbędny wywiad dla wszystkich rodziców.
Wywiad z lek. med. Lilia Król Wójtowicz – pediatrą z Przychodni Sucholeskiej w Suchym Lesie pod Poznaniem.
Pani doktor, jak ocenia Pani wiedzę Polaków na temat zdrowego żywienia, również w kontekście odżywiania dzieci?
Ta świadomość na pewno rośnie. Większość rodziców, którzy przychodzą z dzieckiem na pierwsze badania bardzo interesuje się tematem prawidłowego żywienia. Jednocześnie rola pediatry jest tutaj zasadnicza, ponieważ traktujemy żywienie kompleksowo. Możemy na przykład doradzić, po jakie mleko powinni sięgnąć rodzice.
Co Pani zdaniem byłoby najbardziej do poprawy, pod względem świadomości zdrowego żywienia?
Mała liczba wartościowych publikacji to zdecydowanie największy problem. Po prostu za mało mówi się na ten temat w mediach. Trzeba przyznać, iż rodzice dzieci do drugiego roku życia przychodzą do lekarzy systematycznie i starają się uzyskać informacje na temat prawidłowego żywienia. Jednocześnie uważam, że powinniśmy o tym więcej dyskutować np. w mediach społecznościowych. Ze względu na szybką przemianę materii u dzieci, musimy działać bardzo szybko, aby z pozoru błaha sytuacja nie skończyła się poważnymi problemami odpornościowymi, żołądkowymi czy skórnymi.
Czym właściwie jest alergia białka krowiego i jak wpływa na życie dzieci w wieku przedszkolnym czy dzieci starszych, dorastających?
Alergia to po prostu reakcja immunologiczna, bardzo często związana z genetyką – jeżeli któreś z rodziców ma alergie, często przechodzi ona na dziecko. Alergia, zwłaszcza białka mleka krowiego, oddziałuje na cały układ odpornościowy. Gdy zaczynamy karmić dziecko krowim mlekiem, proces ten wpływa bezpośrednio na immunologię, co skutkuje częstymi infekcjami, kolkami jelitowymi lub wymiotami.
Głównym sprawcą całego zamieszania jest kazeina, występująca w dużych ilościach w mleku krowim. Bardzo ważna kwestia: alergia występuje dopiero po 2-3 miesiącach od chwili podania mleka krowiego dla dziecka. Wtedy zaczyna się koszmar dziecka oraz rodziców: kolka, katar, kaszel, wymioty, reakcje alergiczne skóry i zmniejszenia odporności. Ostatecznie wszystko może prowadzić do astmy oskrzelowej oraz innych, przewlekłych chorób.
Czy białko kozie jest w pełni zdrowe i bezpieczne dla osób uczulonych na krowie mleko?
Produkty kozie zawierają dużo mniej wspomnianej wcześniej kazeiny, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te są bardzo ważne dla funkcjonowania mózgu małego dziecka. Kozie mleko wchłania się lepiej w jelitach, dzięki czemu różne składniki mineralne są lepiej przyswajalne. Brak kazeiny to brak podrażnienia śluzówki jelita i złego wchłaniania witamin, pierwiastków śladowych i węglowodanów. Białko kozie jest zdecydowanie mniej alergizujące.
Czy produkty kozie są dobrym zamiennikiem dla mleka krowiego i czy warto włączyć je do diety?
Jak najbardziej! Nie można oczywiście stosować tylko i wyłącznie mleka koziego od samego urodzenia. Natomiast zamienniki w postaci produktów kozich – jogurtów, serków – są jak najbardziej wskazane. Produkty kozie zawierają tzw. prebiotyki – co wpływa na większą odporność organizmu poprawia trawienie.
Dziękujemy za rozmowę.
Również dziękuję.