Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Poznaj walory produktów z koziego mleka

Pij mleko. Bez metali.

Kozie mleko odznacza się brakiem metali ciężkich – koza to jedyny przeżuwacz, który skutecznie filtruje takie zanieczyszczenia, pozbywając się ich z organizmu.

W zdrowym ciele zdrowa koza.

Naukowcy są zgodni – certyfikowane produkty powstałe z mleka koziego pomagają w walce z anemią, astmą, egzemą, schorzeniami wątroby czy płuc. Na zdrowie!

Na ratunek jelit.

Zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego–Crohna leczy się wykorzystując pro- i pre- biotyki. Kozie mleko jest idealnym uzupełnieniem kuracji.
*Treści zostały przygotowane we współpracy ze specjalistami, lekarzami z Przychodni Sucholeskiej w Suchym Lesie.

lat tradycji wytwarzania.

Poznaj produkty z koziego mleka

Kozi twaróg wiejski

Lekki, delikatny i smaczny. Regionalny twaróg pełnotłusty wytwarzany tradycyjną od dziesiątek lat metodą – w 100% z koziego mleka. Pełen białka oraz wapnia, bez konserwantów. Idealny na śniadanie jaki i zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Składniki

mleko kozie pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej (zawierają laktozę (z mleka)).

Wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna 793 kJ/ 191 kcal
Tłuszcz 15 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 10 g
Węglowodany 2,0 g
W tym cukry 2,0 g
Białko 12 g
Sól 0,06 g

Ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego

Już żadna sałatka nie będzie taka sama. Bogaty w białko i wapń, w prostym i poręcznym opakowaniu ten wyjątkowy ser sałatkowy sprawi, iż Twoja sałatka nie będzie miała sobie równych. Produkt wolny GMO czy GDL. Po prostu czysta rozkosz dla podniebienia.

Wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna 1 160 kJ/ 280 kcal
Tłuszcz 22 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 8 g
Węglowodany 2,0 g
W tym cukry 1,0 g
Białko 17 g
Sól 3,7 g

Składniki

mleko kozie pasteryzowane, sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej (zawierają laktozę (z mleka).

Kozi jogurt naturalny

To naturalne, iż dobrze jest się zdrowo odżywiać. Następnym razem na małego głoda wybierz coś lekkostrawnego, pełnego białka i wapnia. Żywe kultury bakterii Lactobacillus subsp. Bulgaricus sprawią, iż po posiłku nabierzesz energii potrzebnej do działania. Wieczko w górę, łyżka w ruch!

Składniki

mleko kozie pasteryzowane, białka mleka koziego, kultury bakterii jogurtowych: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus.

Wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna 237kJ/ 57 kcal
Tłuszcz 2,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g
Węglowodany 5,0 g
W tym cukry 4,1 g
Białko 3,5 g
Sól 0,09 g

Ser kozi twardy dojrzewający

Już żadna sałatka nie będzie taka sama. Bogaty w białko i wapń, w prostym i poręcznym opakowaniu ten wyjątkowy ser sałatkowy sprawi, iż Twoja sałatka nie będzie miała sobie równych. Produkt wolny GMO czy GDL. Po prostu czysta rozkosz dla podniebienia.

Wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna 1 430 kJ/ 344 kcal
Tłuszcz 26 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 17 g
Węglowodany 2,5 g
W tym cukry 1,0 g
Białko 25 g
Sól 1,7 g

Składniki

mleko kozie, sól, stabilizator: chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Kozi ser twardy wędzony dojrzewający

Jak wędzimy, to tylko naturalnie, na przykład drewnem olchowym, które zapewnia wyrazisty, ostry smak. Bez laktozy. Bez barwników. Po prostu twardy ser wędzony.

Składniki

mleko kozie, sól, stabilizator: chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna 1 430 kJ/ 344 kcal
Tłuszcz 26 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 17 g
Węglowodany 2,5 g
W tym cukry 1,0 g
Białko 25 g
Sól 1,7 g