Składniki dla czterech osób
- KLUSKI:
100 g wędzonego boczku,
5 ząbków czosnku,
200 g świeżego szpinaku,
250 g pomidorków koktajlowych,
¼ szklanki oliwy z oliwek,
250 g ulubionego makaronu, np. tagliatelle,
100 g Sera Koziego Twardego Dojrzewającego,
sól, szczypta suszonego chilli
Sposób przygotowania:
-
Na suchej patelni delikatnie zrumień boczek pokrojony w paski. Wlej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w płatki. Smaż kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj szpinak oraz pomidorki przekrojone na pół. Smaż kilka minut, aż szpinak zmięknie. Całość dopraw solą i suszonym chilli.
-
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, 2 minuty krócej niż mówi instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź pozostawiając 200 ml wody z gotowania makaronu (to bardzo ważne, nie pomijaj tego kroku).
-
W garnku połącz odcedzony makaron, sos oraz wodę spod gotowania makaronu. Wymieszaj składniki, posyp startym kozim serem. Przed podaniem odstaw na 2 minuty, w tym czasie makaron wchłonie nadmiar sosu.
-
Makaron ze szpinakiem, pomidorami nałóż na talerz, posyp dodatkową porcją startego koziego sera.