Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Faszerowana cukinia z serem kozim twardym dojrzewającym

Składniki

  • 50 g kuskusu
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • pół bakłażana
  • 6 oliwek zielonych bez pestek
  • 2 plasterki ser koziego twardego dojrzewającego
  • 4 łyżki oliwy
  • garść świeżych ziół u mnie: natka pietruszki, mięta i bazylia
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kuskus przełóż do niewielkiej miski. Kaszę zalej wrzątkiem jeden centymetr ponad jej poziom. Odstaw na pięć minut. Po tym czasie spulchnij kuskus widelcem i odstaw do wystygnięcia.

  2. Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz jak najwięcej miąższu uważaj, aby nie przebić skórki.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy zacznie się rumienić dodaj posiekany czosnek. Po około dwóch minutach dodaj miąższ z cukinii oraz bakłażana pokrojonego w drobną kostkę. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidora pokrojonego w kostkę.

  4. Smaż jeszcze 3-4 minuty aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodaj posiekanego oliwki, przyprawę garam masala oraz sól i pieprz.

    Cukinie napełnij farszem, posyp drobno posiekanym kozim serem. Zapiekaj 20-25 minut w 180°C.

    Podawaj z ulubionym sosem jogurtowym lub pomidorowym.