Składniki:
2 kostki sera Festkoz
2 arkusze ciasta filo
4 łyżki oliwy
1 łyżka ziaren sezamu
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
-
Rozłóż płat ciasta filo, posmaruj oliwą.
-
Ser ułóż na środku krótszego boku. Zwiń, aż ser Festkoz zostanie szczelnie zamknięty w cieście. Każdy suchy fragment smaruj naoliwionym pędzelkiem. Tak samo przygotuj drugi pakiecik.
-
Piekarnik rozgrzej do 190°C grzanie „góra-dół”. Festkoz w filo ułóż na papierze do pieczenia, zapiekaj przez około 20 minut.
-
W międzyczasie sezam upraż na suchej patelni. Po upieczeniu delikatnie wyjmij na talerz, polej miodem i posyp sezamem.
-
Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem kwaskowych owoców np. porzeczek.