Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Festkoz pieczony w cieście filo z sezamem i miodem

Składniki:

2 kostki sera Festkoz
2 arkusze ciasta filo
4 łyżki oliwy
1 łyżka ziaren sezamu
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Rozłóż płat ciasta filo, posmaruj oliwą.

  2. Ser ułóż na środku krótszego boku. Zwiń, aż ser Festkoz zostanie szczelnie zamknięty w cieście. Każdy suchy fragment smaruj naoliwionym pędzelkiem. Tak samo przygotuj drugi pakiecik.

  3. Piekarnik rozgrzej do 190°C grzanie „góra-dół”. Festkoz w filo ułóż na papierze do pieczenia, zapiekaj przez około 20 minut.

  4. W międzyczasie sezam upraż na suchej patelni. Po upieczeniu delikatnie wyjmij na talerz, polej miodem i posyp sezamem.

  5. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem kwaskowych owoców np. porzeczek.