Składniki:
2 kostki sera Festkoz
2 arkusze ciasta filo
4 łyżki oliwy
1 łyżka ziaren sezamu
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
-
Rozłóż płat ciasta filo, posmaruj oliwą. Ser ułóż na środku krótszego boku. Zwiń, aż ser Festkoz zostanie szczelnie zamknięty w cieście.
-
Każdy suchy fragment smaruj naoliwionym pędzelkiem. Tak samo przygotuj drugi pakiecik.
-
Piekarnik rozgrzej do 190°C grzanie „góra-dół”.
-
Festkoz w filo ułóż na papierze do pieczenia, zapiekaj przez około 20 minut.
-
W międzyczasie sezam upraż na suchej patelni.
-
Po upieczeniu delikatnie wyjmij na talerz, polej miodem i posyp sezamem. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem kwaskowych owoców np. porzeczek.