Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Kluski leniwe z koziego twarogu wiejskiego z dodatkami

Składniki dla czterech osób

  • KLUSKI:
    400 g Koziego twarogu wiejskiego,
    150 g mąki pszennej + do posypania blatu,
    1 jajko L,
    sól.
  • DODATKI: 
    150 g wędzonego boczku,
    2 pomidory,
    4 łyżki oleju rzepakowego,
    pęczek szczypiorku,
    sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj kozi twaróg wiejski, jajko, mąkę oraz solidną szczyptę soli.
  2. Ciasto podziel na dwie części. Blat kuchenny posyp mąką pszenną, uformuj wałki i podziel na ukośne kluski.
  3. Gotuj na małym ogniu w osolonym wrzątku, około 1 minuty od wypłynięcia.
  4. Pomidory pokrój w ćwiartki, wyjmij łyżką wodniste gniazda nasienne. Następnie wyfiletowane cząstki pokrój w paski.
  5. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w słupki. Pod koniec smażenia dodaj pomidory pozbawione wodnistych środków oraz posiekany szczypiorek.
  6. Dopraw delikatnie solą i szczodrze pieprzem.
  7. Kluski nałóż na talerz posyp pomidorami z boczkiem, polej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.