Składniki dla czterech osób
- KLUSKI:
400 g Koziego twarogu wiejskiego,
150 g mąki pszennej + do posypania blatu,
1 jajko L,
sól. - DODATKI:
150 g wędzonego boczku,
2 pomidory,
4 łyżki oleju rzepakowego,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj kozi twaróg wiejski, jajko, mąkę oraz solidną szczyptę soli.
- Ciasto podziel na dwie części. Blat kuchenny posyp mąką pszenną, uformuj wałki i podziel na ukośne kluski.
- Gotuj na małym ogniu w osolonym wrzątku, około 1 minuty od wypłynięcia.
- Pomidory pokrój w ćwiartki, wyjmij łyżką wodniste gniazda nasienne. Następnie wyfiletowane cząstki pokrój w paski.
- Na patelni podsmaż boczek pokrojony w słupki. Pod koniec smażenia dodaj pomidory pozbawione wodnistych środków oraz posiekany szczypiorek.
- Dopraw delikatnie solą i szczodrze pieprzem.
- Kluski nałóż na talerz posyp pomidorami z boczkiem, polej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.