Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Kokosowe placuszki z koziego twarogu

Składniki

  • 400 g koziego twarogu wiejskiego
  • 2 jajka rozmiar „M”
  • 100 g kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
  • 3 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na początek w misce wymieszaj kozi twaróg wiejski z jajkiem, kaszą manną, solą i cukrem. Wyrabiaj aż powstanie jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto. To ciasto z pewnością powinno przypominać ciasto na kluski leniwe Następnie z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości 2 cm i średnicy 5 cm. Tak przygotowane placuszki delikatnie obtocz w mące i odstaw na chwilę na bok.

  2. Jabłka obierz ze skórki i pokrój kostkę. Następnie przesmaż je na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Musisz je smażyć około 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

  3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z obu stron, po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Usmażone placuszki delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ułożone na talerzu z prażonymi jabłkami i odrobiną kwaśnej śmietany lub startą białą czekoladą. Tak z pewnością smakują najlepiej.