Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 opakowanie koziego sera twardego wędzonego 100 g boczku surowego wędzonego w plastrach szklanka mąki pszennej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę, oregano oraz sól i pieprz.
- Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia. Doprawione mięso rozprowadź na folii spożywczej w kształt prostokąta. Na wierzch ułóż plastry wędzonego sera i boczku.
- Płat mięsa zwiń łapiąc za brzegi folii spożywczej, aż powstanie rolada. Mięsny wałek pokrój ostrym nożem na 5 cm kotlety.
- Każdy obtocz w mące pszennej, smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju, do uzyskania ładnego ciemnozłotego koloru. Kotlety możesz podać z polentą, sosem pomidorowym i pieczoną papryką.