Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Kotlety z boczkiem i wędzonym kozim serem

Składniki:

500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 opakowanie koziego sera twardego wędzonego 100 g boczku surowego wędzonego w plastrach szklanka mąki pszennej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę, oregano oraz sól i pieprz.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia. Doprawione mięso rozprowadź na folii spożywczej w kształt prostokąta. Na wierzch ułóż plastry wędzonego sera i boczku.
  3. Płat mięsa zwiń łapiąc za brzegi folii spożywczej, aż powstanie rolada. Mięsny wałek pokrój ostrym nożem na 5 cm kotlety.
  4. Każdy obtocz w mące pszennej, smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju, do uzyskania ładnego ciemnozłotego koloru. Kotlety możesz podać z polentą, sosem pomidorowym i pieczoną papryką.