Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Kulki z kozim serem twardym dojrzewającym

Składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej (około 2/3 szklanki)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 50 g startego koziego sera twardego dojrzewającego
  • 1 jajko L
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki bułki tartej – do obtoczenia kulek przed smażeniem
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę. Śmiało możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu.

  2. Do rozdrobnionych ziemniaków dodaj dwa rodzaje mąki, starty kozi ser twardy dojrzewający, jajko oraz przyprawy.

  3. Wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kulki. Obtocz w bułce tartej.

  4. Smaż w głębokim oleju przez 3-4 minuty, aż zrobią się rumiane. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu.