Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
mały pęczek zielonych szparagów
4 ząbki czosnku
pół cukinii
pół szklanki zielonego groszku (mrożonego)
250 ml śmietanki do sosów 18%
150 ml wody z gotowania makaronu
1/3 szklanki startego koziego sera twardego dojrzewającego + do posypania na talerzu 50 ml oliwy
sól, pieprz
świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziesz go odcedzać pozostaw 150 ml wody z gotowania, przyda się do sosu.
- Szparagom odetnij zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój w 4 cm kawałki. Główki odłóż na bok. Resztę szparagów podgotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Następnie dodaj główki i gotuj jeszcze minutę. Po tym czasie odcedź szparagi i schłodź po zimną wodą.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj cukinię pokrojoną w półplastry, smaż chwilę. Następnie dodaj rozmrożony zielony groszek i szparagi. Smaż 1-2 minuty, po tym czasie wlej śmietanę i wodę z gotowania makaronu. Powstały sos wymieszaj z gorącym makaronem. Dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu ze świeżą bazylią.