Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Makaron ze szparagami z kozim serem twardym dojrzewającym

Składniki:

250 g makaronu tagliatelle
mały pęczek zielonych szparagów
4 ząbki czosnku
pół cukinii
pół szklanki zielonego groszku (mrożonego)
250 ml śmietanki do sosów 18%
150 ml wody z gotowania makaronu
1/3 szklanki startego koziego sera twardego dojrzewającego + do posypania na talerzu 50 ml oliwy
sól, pieprz
świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziesz go odcedzać pozostaw 150 ml wody z gotowania, przyda się do sosu.
  2. Szparagom odetnij zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój w 4 cm kawałki. Główki odłóż na bok. Resztę szparagów podgotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Następnie dodaj główki i gotuj jeszcze minutę. Po tym czasie odcedź szparagi i schłodź po zimną wodą.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj cukinię pokrojoną w półplastry, smaż chwilę. Następnie dodaj rozmrożony zielony groszek i szparagi. Smaż 1-2 minuty, po tym czasie wlej śmietanę i wodę z gotowania makaronu. Powstały sos wymieszaj z gorącym makaronem. Dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu ze świeżą bazylią.