Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Makaron ze szpinakiem, młodą kapustą i kozim serem twardym dojrzewającym

Składniki

Ciasto:

  • 150 g młodej kapusty

  • 100 g szpinaku

  • 12 pomidorków koktajlowych

  • 4 ząbki czosnku

  • 60 g oliwy

  • 200 g ulubionego krótkiego makaronu np. penne

  • 60 g koziego sera twardego dojrzewającego

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmaż poszatkowany czosnek. Kapustę posiekaj na grube paski i gotuj 3 minuty we wrzątku, odcedź dodaj do czosnku. Posól i smaż kilka minut. Dodaj szpinak oraz pomidorki przekrojone na pół. Dopraw i smaż minutę.

  2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.

  3. Makaron wymieszaj z sosem, jeśli sosu będzie za mało dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.

  4. Kozi ser twardy dojrzewający zetrzyj na małych oczkach, przed podaniem posyp danie serem.