Składniki dla 1 osoby:
- 2 kromki ulubionego pieczywa, ja użyłem pszenno-żytniego
 - 2 plasterki szynki
 - 2 plasterki sera koziego twardego wędzonego
 - 1 jajko „0”
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - ewentualnie posiekany szczypiorek
 - sól
 
Sposób przygotowania:
- 
Łyżeczkę masła rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilkę. Następnie dodaj pokrojoną w kawałki cukinię, ja pokroiłem w półksiężyce. Dodaj sól i pieprz. Smaż do miękkości cukinii. Na koniec dodaj szpinak i smaż 2 minuty. Zdejmij z patelni.
 - 
W misce roztrzep jajka, dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w grube plastry, następnie usmażoną cukinię ze szpinakiem. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
 - 
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, następnie wylej masę jajeczną z warzywami. Przykryj przykrywką i poczekaj aż jajko się zetnie. Jeśli nie masz szklanej przykrywki, co jakiś czas zaglądaj do omleta.
 - 
Gdy jajko się zetnie połóż dwa plastry sera koziego wędzonego twardego i złóż omlet na pół. Zmniejsz moc płyty grzewczej i przykryj pokrywkę. Smaż omlet aż ser zacznie się topić.
 - 
Na omlet połóż ulubione warzywa np., pomidora, rukolę
 
		
		
	