Składniki
- 120 g płatków owsianych błyskawicznych (1 szklanka)
- 500 g wody
- 1 solidna łyżka miodu
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta pieprzu
- szczypta chilli w proszku
- 2 figi
- 2 śliwki węgierki
- 10 orzechów pekan
- 1 opakowanie koziego jogurtu naturalnego 125 g
- 10 malin
- ewentualnie kilka kostek kokosowych do pokruszona na wierzch
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
-
W niewielkim rondelku zagotuj lekko osoloną wodę. Dodaj płatki owsiane, wsyp przyprawy: kurkumę, cynamon, imbir, pieprz oraz chilli.
-
Gotuj 3-4 minuty stale mieszając. Po tym czasie odstaw owsiankę na chwilę do przestygnięcia.
-
Pokrój figi i śliwki na mniejsze kawałki, orzechy pokrusz w rękach. Do przestudzonych płatków dodaj łyżkę miodu, dzięki temu miód zachowa pełnię wartości odżywczych.
-
Owsiankę nałóż do dwóch misek, dodaj kleks koziego jogurtu oraz owoce i orzechy do dekoracji.