Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Pieczone warzywa z pesto z jarmużu

Składniki

  • pół małej dyni piżmowej (500 g)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

    Pesto:

  • 25 g prażonego słonecznika
  • 150 g jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 90 g oliwy
  • 70 g sera koziego twardego dojrzewającego
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki podobnej wielkości.

  2. Przełóż na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą, natrzyj czosnkiem, dopraw tymiankiem oraz solą i pieprzem. Zapiekaj 30 minut w 210°C „góra-dół”.

  3. Jarmuż dokładnie umyj. Liście porwij na mniejsze kawałki (nerw wyrzuć).

  4. Zmiksuj z pozostałymi składnikami dodając stopniowo oliwy.

  5. Pieczone warzywa podawaj z pesto z jarmużu.