Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Pierogi z młodymi ziemniakami i kozim serem

Składniki

Ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 100-150 g gorącej wody

Farsz:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g koziego twarogu wiejskiego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Dodatek: szczypiorek, olej rzepakowy tłoczony na zimno

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w posolonej wodzie.

  2. Cebule podsmaż na oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj czosnki przeciśnięty przez praskę.

  3. Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem do ziemniaków, dodaj cebule z czosnkiem, twaróg, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników.

  4. Ciasto wyrób na gładką masę. Podziel na dwie części, rozwałkuj cienko. Wykrawaj okręgi, na każdy okręg nałóż kulkę farszu. Sklej brzegi i gotuj 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.

  5. Najlepiej smakują podsmażone posypane szczypiorkiem z chlustem oleju tłoczonego na zimno.