Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie

Składniki;

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 3 kozie jogurty naturalne

  • 1 łyżeczka curry

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki wędzonej papryki

  • 1 ząbek czosnku

    Sałatka:

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • mix sałat (ok 180 g)

  • 1 ogórek zielony krótki

  • 1 papryka czerwona

  • garść groszku cukrowego

  • 80 ml oliwy

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • ew. listki czerwonego szczawiu

  • sól, pieprz

  • 500 g ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

  1. Piersi podziel na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do miski. Dodaj kozie jogurty, curry w proszku, paprykę słodką i wędzoną, posiekany czosnek oraz łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.

  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudzone przekrój na pół. Składniki marynaty wymieszaj z mięsem i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  3. Pomidorki przekrój na pół. Paprykę pokrój w paski, ogórek w plastry. Groszek zblanszuj w osolonym wrzątku przez minutę. Następnie zahartuj go w zimnej wodzie a najlepiej w wodzie z lodem. W salaterce wymieszaj pokrojone warzywa, osuszony groszek cukrowy i ewentualnie szczawik. Całość polej oliwą, octem jabłkowym, oprósz solą i pieprzem.

  4. Pierś wyjmij z marynaty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C z włączoną funkcją termoobiegu.

  5. Kurczaka podawaj z sałatką i ziemniakami.