Składniki;
-
500 g piersi z kurczaka
-
3 kozie jogurty naturalne
-
1 łyżeczka curry
-
pół łyżeczki słodkiej papryki
-
pół łyżeczki wędzonej papryki
-
1 ząbek czosnku
Sałatka:
-
200 g pomidorków koktajlowych
-
mix sałat (ok 180 g)
-
1 ogórek zielony krótki
-
1 papryka czerwona
-
garść groszku cukrowego
-
80 ml oliwy
-
2 łyżki octu jabłkowego
-
ew. listki czerwonego szczawiu
-
sól, pieprz
-
500 g ziemniaków
Sposób przygotowania:
-
Piersi podziel na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do miski. Dodaj kozie jogurty, curry w proszku, paprykę słodką i wędzoną, posiekany czosnek oraz łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
-
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudzone przekrój na pół. Składniki marynaty wymieszaj z mięsem i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
-
Pomidorki przekrój na pół. Paprykę pokrój w paski, ogórek w plastry. Groszek zblanszuj w osolonym wrzątku przez minutę. Następnie zahartuj go w zimnej wodzie a najlepiej w wodzie z lodem. W salaterce wymieszaj pokrojone warzywa, osuszony groszek cukrowy i ewentualnie szczawik. Całość polej oliwą, octem jabłkowym, oprósz solą i pieprzem.
-
Pierś wyjmij z marynaty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C z włączoną funkcją termoobiegu.
-
Kurczaka podawaj z sałatką i ziemniakami.