Składniki:
Przepis na 2 średnie pizze.
Ciasto:
400 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
szczypta cukru (3g)
1/2 łyżeczki soli
20 g oleju rzepakowego
250 g ciepłej wody
Dodatki:
1/2 czerwonej cebuli (77g)
136 g pomidorków koktajlowych
100 g koziego twarogu wiejskiego
40 g sera koziego wędzonego dojrzewającego
100 g żółtej mozzarelli
100 g szynki prosciutto
garść rukoli
garść kiełków rzodkiewki
150 g passaty pomidorowej doprawionej suszoną bazylią i solą
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiać razem ok. 7 minut. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę – można wykorzystać do tego piekarnik, nastawiając temperaturę ok. 40 stopni.
-
Następnie ciasto podzielić na dwie równe kule, lekko wyrobić i wyłożyć na posypanej mąką blasze. Rozciągać delikatnie palcami na średni okrąg, do ciasta na pizzę nie używamy wałka. Tak przygotowane blaszki dać do ponownego wyrastania na 20 minut.
-
Wyrobione spody posmarować passatą, posypać tartą mozzarellą, dodać poszatkowaną cienko cebulkę, szynkę prosciutto, pomidorki przekrojone na pół lub drobniej, posolony kozi ser wiejski i kawałki koziego sera wędzonego dojrzewającego.
-
Piec ok 12 minut w 220 stopniach góra-dół. Ja piekłam pojedynczo.
-
Przed podaniem dodać rukolę i kiełki.