Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 100 g sera koziego twardego dojrzewającego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać)
  • sól, pieprz
  • olej

Dodatki:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
  • ewentualnie kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, cebulę zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Dodaj ser starty na drobniejszych oczkach, jajka oraz mąkę pszenną. Ciasto dopraw solą i pieprzem.

  2. Placki smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.

  3. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dzięki temu będą bardziej chrupiące.

  4. Udekoruj kawałkami wędzonego łososia, cząstkami pomidorów, zieleniną i startym kozim serem.

  5. Ewentualnie dla kremowości dodaj po łyżce śmietany.