Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Placuszki z koziego twarogu z jabłkami

Składniki:

Placuszki:
200 g twarogu koziego twarogu wiejskiego
1 jajko rozmiar „M”
40 g kaszy manny lub mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
1 łyżka cukru lub miodu
szczypta soli
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Mąka pszenna do obtoczenia
Ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej do smaku

Jabłka:
3 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Pół łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj kozi twaróg z jajkiem, kaszą manną, solą i cukrem. Powstanie jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto.

  2. Z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości 2 cm.

  3. Jabłka obierz ze skórki i pokrój kostkę. Upraż na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Smaż 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

  4. Placuszki delikatnie obtocz w mące.

  5. Na patelni rozgrzej olej i zrumień placki z obu stron, po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Usmażone delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z prażonymi jabłkami.