Składniki:
Placuszki:
200 g twarogu koziego twarogu wiejskiego
1 jajko rozmiar „M”
40 g kaszy manny lub mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
1 łyżka cukru lub miodu
szczypta soli
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Mąka pszenna do obtoczenia
Ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej do smaku
Jabłka:
3 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Pół łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
-
W misce wymieszaj kozi twaróg z jajkiem, kaszą manną, solą i cukrem. Powstanie jednolite, miękkie i lekko kleiste ciasto.
-
Z ciasta uformuj małe okrągłe placuszki o grubości 2 cm.
-
Jabłka obierz ze skórki i pokrój kostkę. Upraż na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Smaż 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
-
Placuszki delikatnie obtocz w mące.
-
Na patelni rozgrzej olej i zrumień placki z obu stron, po 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Usmażone delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z prażonymi jabłkami.