Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Pyry z kozim gzikiem

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 400 g koziego twarogu wiejskiego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 6 rzodkiewek
  • sól, czarny pieprz
  • ew. 1 starty ząbek czosnek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Następnie ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie lub upiecz.

  2. W misce wymieszaj kozi twarożek ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i startą rzodkiewką. Dopraw solą i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ewentualnie dodaj starty czosnek.

  3. Gorące ziemniaki przetnij na pół. Pomiędzy dwie połówki nałóż porcję gziku.

  4. Udekoruj szczypiorkiem, rzodkiewką, skrop dobrym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.