Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Quiche z młodą kapustą i kozimi specjałami

Składniki

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

    Farsz:

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • ćwiartka młodej kapusty (300 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 200 g koziego jogurtu naturalnego
  • 60 g koziego sera twardego dojrzewającego
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w piórka, czosnek w płatki, podsmaż na oleju, lekko posól. Dodaj cukinie pokrojona w talarki, smaż ok 7 minut co jakiś czas mieszając.

  2. Kapustę poszatkuj, wrzuć na wrzątek na kilka minut. Odcedź kapustę i dodaj do cebuli z cukinią, wymieszaj. Warzywa przełóż na podpieczony spod.

  3. Do miseczki przełóż kozi jogurt naturalny, dodaj jajka, kozi ser twardy dojrzewający starty na małych oczkach, sól, pieprz i gałkę muszkatołowa.

  4. Piecz 30 minut w 190°C.