Składniki
- 150 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 1 opakowanie jogurtu koziego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 80 ml mleka lub wody
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. W większej misce wymieszaj suche składniki: żytnią mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier trzcinowy. Następnie dodaj składniki mokre: rozmieszane jajka, jogurt kozi, esencję waniliową oraz mleko lub wodę. Całość wymieszaj ze sobą, dodaj jabłka. Racuchy smaż z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu, posyp cukrem pudrem.