Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Racuchy żytnie z kozim jogurtem

Składniki

  • 150 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu koziego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 80 ml mleka lub wody
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. W większej misce wymieszaj suche składniki: żytnią mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier trzcinowy. Następnie dodaj składniki mokre: rozmieszane jajka, jogurt kozi, esencję waniliową oraz mleko lub wodę. Całość wymieszaj ze sobą, dodaj jabłka. Racuchy smaż z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu do uzyskania  złotego koloru. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu, posyp cukrem pudrem.