Składniki;
-
200 g filetów śledziowych w oleju
-
2 średnie ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
-
1 cebula
-
4 łyżki majonezu
-
150 g grzybków marynowanych np. pieczarek lub borowików
-
50 g sera koziego twardego dojrzewającego
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku
-
sól, pieprz czerwony
Sposób przygotowania:
-
Śledzie odsącz z oleju. Jeżeli są mocno słone namocz je przez kilka godzin w mleku. Następnie osusz i pokrój w paseczki.
-
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę. Cebulkę pokrój w cienkie piórka. Większe grzybki przekrój na pół a małe dodaj w całości.
-
Wymieszaj składniki sałatki z majonezem i startym kozim serem. Dodajemy do smaku sól i czerwony pieprz.
-
Na koniec posyp szczypiorkiem. Sałatkę podajemy z pieczywem.