Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Sałatka śledziowa z marynowanymi grzybami i kozim serem twardym dojrzewającym

Składniki;

  • 200 g filetów śledziowych w oleju

  • 2 średnie ziemniaki (ugotowane w mundurkach)

  • 1 cebula

  • 4 łyżki majonezu

  • 150 g grzybków marynowanych np. pieczarek lub borowików

  • 50 g sera koziego twardego dojrzewającego

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól, pieprz czerwony

 

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie odsącz z oleju. Jeżeli są mocno słone namocz je przez kilka godzin w mleku. Następnie osusz i pokrój w paseczki.

  2. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę. Cebulkę pokrój w cienkie piórka. Większe grzybki przekrój na pół a małe dodaj w całości.

  3. Wymieszaj składniki sałatki z majonezem i startym kozim serem. Dodajemy do smaku sól i czerwony pieprz.

  4. Na koniec posyp szczypiorkiem. Sałatkę podajemy z pieczywem.