Składniki;
-
1 ugotowany lub upieczony burak średniej wielkości
-
2 figi
-
1 gruszka
-
2 garście rukoli
-
4 plasterki koziego sera twardego dojrzewającego
-
8 orzeszków pekan
-
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Sos:
-
2 łyżki żurawiny do mięs
-
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
1 łyżka miodu lipowego
-
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-
Buraka pokrój w niewielką kostkę, figi w cząstki, gruszkę w cienkie półplasterki, kozi ser poszarp w rękach na nieregularne kawałki. Składniki wymieszaj skrapiając olejem rzepakowym.
-
W niewielkim rondelku podgrzej sok z pomarańczy, żurawinę, ocet balsamiczny oraz miód. Doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
-
Sałatkę polej ciepłym sosem, posyp orzechami. Podawaj z grzankami z żytniego pieczywa.