Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Sałatka z kozim serem twardym dojrzewającym i burakiem

Składniki;

  • 1 ugotowany lub upieczony burak średniej wielkości

  • 2 figi

  • 1 gruszka

  • 2 garście rukoli

  • 4 plasterki koziego sera twardego dojrzewającego

  • 8 orzeszków pekan

  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

    Sos:

  • 2 łyżki żurawiny do mięs

  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżka miodu lipowego

  • sól, pieprz 

 

Sposób przygotowania:

  1. Buraka pokrój w niewielką kostkę, figi w cząstki, gruszkę w cienkie półplasterki, kozi ser poszarp w rękach na nieregularne kawałki. Składniki wymieszaj skrapiając olejem rzepakowym.

  2. W niewielkim rondelku podgrzej sok z pomarańczy, żurawinę, ocet balsamiczny oraz miód. Doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw szczyptą soli i pieprzu.

  3. Sałatkę polej ciepłym sosem, posyp orzechami. Podawaj z grzankami z żytniego pieczywa.