Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Sałatka z pieczonym indykiem i chipsem z koziego sera twardego dojrzewającego

Składniki;

  • 200 g jarmużu

  • 6 pomidorów suszonych pokrojonych na paseczki

  • 1 ząbek czosnku

  • 8 pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżki oliwy

  • pół puszki zielonej soczewicy (4 łyżki)

  • polędwiczka z indyka(200g) + przyprawy (1 łyżeczka curry, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta chilli, 1 utarty ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól)

  • 80 g koziego sera twardego dojrzewającego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka natrzyj przeprawami i olejem. Zapiekaj w piekarniku 20 min 220°C.

  2. Jarmuż podsmaż na oliwie przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojony na plasterki czosnek, pomidory suszone pokrojone w plasterki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podsmaż kolejne 3 minuty. Dodaj soczewicę i pokrojonego na plasterki indyka.

  3. Składniki wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kozi ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach

  4. Na papierze do pieczenia ołówkiem narysuj okrąg. Nasyp do każdego okręgu górkę sera i ostrożnie, równomiernie rozprowadź starty ser po powierzchni koła. Papier ułóż na talerzu i wstaw do mikrofalówki na 20 sekund na średnią moc.

  5. Sałatkę udekoruj czipsem z koziego sera.