Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Sałatka ze szparagami, kozim serem twardym dojrzewającym i ziołowym dressingiem

Składniki

Ciasto:

  • 2-3 łyżki zielonej soczewicy
  • mały pęczek zielonych szparagów (250 g)
  • 2 jajka na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 50 g roszponki
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 100 g sera koziego twardego dojrzewającego
  • 1 łyżka orzechów włoskich
    Dressing ziołowy:
  • 80 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, odstaw do przestudzenia.

  2. Szparagi skróć o twarde końcówki. Podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Ostudź pod zimną wodą, pokrój na mniejsze 4 cm kawałki.

  3. Jajka i pomidorki pokrój na połówki. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w plastry. Kukurydzę odcedź z zalewy.

  4. Kozi ser twardy dojrzewający zetrzyj na grubej tarce. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i posiekaj na mniejsze kawałki.

  5. W małej miseczce wymieszaj musztardę z miodem i octem. Stale mieszając wlewaj olej rzepakowy do połączenia składników. Na końcu dodaj posiekane zioła oraz sól i pieprz.

  6. Wszystkie składniki sałatki przełóż do salaterki, polej sosem.