Składniki:
100 g herbatników
50 g roztopionego masła
400 g koziego twarogu wiejskiego
4 jajka
40 g miękkiego masła
łyżka mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
łyżeczka masła do posmarowania
Polewa:
szklanka pulpy z mango
łyżka żelatyny
80 ml wody
Sposób przygotowania:
-
Herbatniki i roztopione masło zmiksuj na masę o konsystencji kaszy.
-
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Spód wyłóż równomiernie masą ciasteczko-maślaną, możesz to zrobić ręcznie lub łyżką.
-
Następnie formę wstaw do lodówki. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasna puszystą masę, dodaj miękkie masło i ser twarogowy.
-
Następnie dodaj przesiana mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do serowej masy.
-
Piekarnik nagrzej do 180°C grzanie „góra-dół”. Na dno wstaw foremkę do pieczenia z wodą. Kiedy piekarnik się rozgrzeje wstaw tortownicę z sernikiem, piecz 50-60 minut.
-
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.