Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Szakszuka bez jajek z kozim twarogiem wiejskim

Składniki:

1 puszka pomidorów 400g
1 cebula
1 opakowanie koziego twarogu wiejskiego 100g
100 g pieczarek
kawałek papryki
olej z pestek dyni (opcjonalnie), ja użyłam pół łyżeczki już na zimno dla smaku
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego, pół łyżeczki papryki wędzonej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz, sól, kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Zalewamy całość pomidorami.
  2. Doprawiamy i czekamy aż sos pomidorowy się zredukuje i nadmiar wody odparuje.
  3. Całość przekładamy na talerz. Posypujemy twarogiem i kolendrą.
  4. Kolendra, kminek i twaróg kozi to coś co robi tu niesamowitą robotę!
  5. Dla smaku skropiłam odrobiną oleju z pestek dyni. Jemy z pysznym pieczywem