Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Tarta na cieście francuskim serem sałatkowym Festkoz z mleka koziego i łososiem

Składniki;

  • Opakowanie ciasta francuskiego

  • 100 g łososia wędzonego na zimno

  • 120 g sera sałatkowego Festkoz z mleka koziego

  • Średniej wielkości bakłażan

  • Olej rzepakowy wielkopolski do skropienia tarty

  • 3 jajka

  • 200 g śmietanki 30%

  • Sól, Pieprz

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • Oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Ciastem francuskim wypełnij foremkę, w której będziesz piec tarte. Następnie lekko ponakłuwaj spód.

  2. Bakłażana umyj, następnie pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, włóż bakłażana, posól i smaż kilka minut. Następnie gotowego bakłażana wyłóż na ciasto francuskie.

  3. Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 90 g koziego sera sałatkowego. Ser pokrusz w rękach. Wymieszaj dokładnie, następnie przygotowaną masę wylej na bakłażana.

  4. Na koniec ułóż kawałki łososia oraz 30 g sera koziego sałatkowego. Łososia i ser rozdrobnij w rękach.

  5. Piecz tarte 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Po 25 minutach zerknij przez szybkę, jak jajko się zetnie i lekko zarumieni to tarta jest gotowa. Przed podaniem polej olejem rzepakowym.