Składniki;
-
Opakowanie ciasta francuskiego
-
100 g łososia wędzonego na zimno
-
120 g sera sałatkowego Festkoz z mleka koziego
-
Średniej wielkości bakłażan
-
Olej rzepakowy wielkopolski do skropienia tarty
-
3 jajka
-
200 g śmietanki 30%
-
Sól, Pieprz
-
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Ciastem francuskim wypełnij foremkę, w której będziesz piec tarte. Następnie lekko ponakłuwaj spód.
-
Bakłażana umyj, następnie pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, włóż bakłażana, posól i smaż kilka minut. Następnie gotowego bakłażana wyłóż na ciasto francuskie.
-
Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 90 g koziego sera sałatkowego. Ser pokrusz w rękach. Wymieszaj dokładnie, następnie przygotowaną masę wylej na bakłażana.
-
Na koniec ułóż kawałki łososia oraz 30 g sera koziego sałatkowego. Łososia i ser rozdrobnij w rękach.
-
Piecz tarte 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Po 25 minutach zerknij przez szybkę, jak jajko się zetnie i lekko zarumieni to tarta jest gotowa. Przed podaniem polej olejem rzepakowym.