Składniki;
Kruche ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Farsz:
- 2 pomidory malinowe
- 2 pomidory żółte
- 50 g sera koziego twardego dojrzewającego w kawałku
- Olej rzepakowy wielkopolski
- Zioła prowansalskie lub inne zioła np. bazylia, oregano
- Sól
- Pieprz
- Jajko + łyżka wody do posmarowania
- Mieszanka ziaren do posypania lub np. sezam
Sposób przygotowania:
-
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie przy pomocy wałka do wałkowania lub np. rąk z ciasta uformuj okrąg na papierze do pieczenia.
-
Pomidory pokrój w grube plasterki, następnie ułóż je na kruchym cieście tak, by z każdej strony pozostało około 4-5 cm ciasta. Pomidory skrop olejem, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokruszony kozi ser twardy. Na koniec wszystko posyp ziołami prowansalskimi.
-
Pozostawione brzegi ciasta zawiń do środka, mogą na siebie nachodzić. Na koniec przygotowane ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą, posyp mieszanką ziaren i włóż do piekarnika, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma się ładnie zarumienić.