Składniki;
Kruche ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 240 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 300 g dyni (licząc ze skórą)
- 200 g bakłażana (pół bakłażana)
- 10 cm biała cześć pora
- 1 średnia cebula
- oliwa
- 2 jajka
- 100 g śmietanki 30% UHT
- 80 g żółtego sera
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 100 g koziego twarogu wiejskiego
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
Sposób przygotowania:
-
Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.
-
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia.
-
Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 °C. Po tym czasie spód odstaw do przestygnięcia.