Składniki
Nadzienie:
- główka młodej włoskiej kapusty
- 200 g kaszy bulgur
- 1 duży bakłażan
- 150 g koziego sera twardego dojrzewającego
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
Sos: - 30 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml bulionu drobiowego
- 500 g przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-
Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Z główki wytnij głąb. Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą głąbem do dołu. Po kilku minutach liście powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Następnie sparzone liście odłóż do wystygnięcia. Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem, aby miały bardziej foremny kształt.
-
Kasze bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Bakłażana pokrój w plastry grubości pół centymetra, posól i odstaw na 20 minut. Następnie ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Usmaż na oliwie lub zgrilluj, kiedy ostygną posiekaj. Cebulkę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
-
W misce wymieszaj kasze, bakłażan, cebulę z czosnkiem oraz starty kozi ser. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, suszone zioła (tymianek i oregano). Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
-
Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne, aby były dość mocno ściśnięte. Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści. Na liściach ułóż warstwami gołąbki.
-
W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej bulion drobiowy, kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem.
-
Gołąbki zalej sosem. Następnie zapiekaj bez przykrycia przez 60 minut w 180°C. Ważne, aby sprawdzać miękkość kapusty w trakcie. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto się upewnić koło 40 minuty pieczenia.