Składniki
-
Składniki:
200 g koziego twarogu wiejskiego,
3 łyżki prażonych pestek słonecznika,
3 łyżki posiekanych ziół proponujemy: koperek, szczypiorek i bazylia, sól, pieprz.Do obtoczenia:
słodka papryka w proszku,
prażony sezam,
suszony czosnek niedźwiedzi,
czarnuszka.Sałatka:
100 g kaszy gryczanej niepalonej,
500 ml wody,
2 pomidory,
pół świeżego ogórka,
pęczek natki pietruszki,
3 łyżki octu jabłkowego,
sól,
szczypta suszonego chilli.
Sposób przygotowania:
- Gotuj kaszę przez 12-14 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź ją i przelej zimna wodą.
- Pomidory i ogórka pokrój w drobną kostką, natkę pietruszki posiekaj.
- Ostudzoną kaszę połącz z warzywami oraz natką pietruszki. Dodaj ocet lub sok z cytryny oraz sól i suszone chilli do smaku. Całość wymieszaj.
- Do twarogu dodaj rozdrobnione pestki słonecznika oraz posiekane zioła. Masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Z połączonych składników uformuj kulki średnicy około 3 cm.
- Tak powstałe „trufle” obtocz w słodkiej papryce, sezamie, czosnku niedźwiedzim, oraz czarnuszce. Kulki podawaj z sałatką z kaszy gryczanej.