Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Zapiekane pomidory z wędzonym kozim serem

Składniki

  • 3 pomidory,
    2 kromki czerstwego żytniego pieczywa,
    3 łyżki świeżych ziół – proponujemy: koperek i szczypiorek,
    2 plasterki koziego sera wędzonego,
    2 łyżki pestek słonecznika,
    1 łyżka musztardy,
    3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
    sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory przekrój na pół, przełóż do naczynia do zapiekania.
  2. Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra-dół”.
  3. Do misy miksera przełóż pokruszony czerstwy chleb, posiekane zioła, kawałki wędzonego sera, podprażone pestki słonecznika, musztardę, olej rzepakowy oraz sól i pieprz. Całość zmiksuj pulsacyjnie na grudkowatą masę.
  4. Powstałą kruszonkę nałóż na połówki pomidorów. Całość zapiekaj w 190°C przez 20-25 minut.
  5. Przed podaniem skrop pomidory olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.