Składniki
-
3 pomidory,
2 kromki czerstwego żytniego pieczywa,
3 łyżki świeżych ziół – proponujemy: koperek i szczypiorek,
2 plasterki koziego sera wędzonego,
2 łyżki pestek słonecznika,
1 łyżka musztardy,
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory przekrój na pół, przełóż do naczynia do zapiekania.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra-dół”.
- Do misy miksera przełóż pokruszony czerstwy chleb, posiekane zioła, kawałki wędzonego sera, podprażone pestki słonecznika, musztardę, olej rzepakowy oraz sól i pieprz. Całość zmiksuj pulsacyjnie na grudkowatą masę.
- Powstałą kruszonkę nałóż na połówki pomidorów. Całość zapiekaj w 190°C przez 20-25 minut.
- Przed podaniem skrop pomidory olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.