Składniki:
- 250 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- ½ opakowania koziego sera twardego dojrzewającego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pół łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
- ulubiony ketchup do podania
Sposób przygotowania:
-
Kurki oczyść. Odkrój brudne końcówki nóżek, duże egzemplarze pokrój na mniejsze kawałki.
-
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj pokrojone grzyby.
-
Smaż jeszcze około 5 minut aż z patelni wyparuje cały nadmiar wody, a kurki się zarumienią. Całość dopraw solidnie solą i pieprzem.
-
Półbagietkę przekrój wzdłuż na pół. Na każdy kawałek nałóż porcję podsmażonej cebuli z grzybami.
-
Piekarnik rozgrzej do 210°C z funkcją termoobiegu. Zapiekanki posyp startym żółtym serem, zapiekaj w górnej części piekarnika przez około 10 minut.
-
Podawaj z ulubionym ketchupem, posypane posiekanym szczypiorkiem.