Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Materiał opracowany przez Konsorcjum „Jakość Tradycja 2014- 2020” producentów “AGRO-DANMIS” Gramowscy spółka jawna oraz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „VITACORN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

Dowiedz się więcej
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania
50 lat tradycji
wytwarzania

Zapiekanka z grzybami i kozim serem dojrzewającym

Składniki:

  • 250 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ½ opakowania koziego sera twardego dojrzewającego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • ulubiony ketchup do podania

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść. Odkrój brudne końcówki nóżek, duże egzemplarze pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj pokrojone grzyby.

  3. Smaż jeszcze około 5 minut aż z patelni wyparuje cały nadmiar wody, a kurki się zarumienią. Całość dopraw solidnie solą i pieprzem.

  4. Półbagietkę przekrój wzdłuż na pół. Na każdy kawałek nałóż porcję podsmażonej cebuli z grzybami.

  5. Piekarnik rozgrzej do 210°C z funkcją termoobiegu. Zapiekanki posyp startym żółtym serem, zapiekaj w górnej części piekarnika przez około 10 minut.

  6. Podawaj z ulubionym ketchupem, posypane posiekanym szczypiorkiem.